Mit vizsgálnak a búzánál?

Az utóbbi években az őszi búza sütőipari minősítésére szolgáló paraméterek száma megsokszorozódott, - némelyek szerint azért, hogy legyen mire fogni az alacsonyabb átvételi árat –így ezeknek a paramétereknek ismerete zsebbe vágó kérdés. Érdemes tehát megismerkedni velük!


A vizsgálatokat a teljesség igénye nélkül 4 csoportba sorolhatjuk:

I. Fizikai tulajdonságok

a, érzékszervi vizsgálatok

b, tisztaság

c, kiőrlés

d, hektoliter súly

 

II. Fehérje tartalommal kapcsolatos tulajdonságok

a, nyersfehérje tartalom

b, fehérje összetétel

c, nedves sikér tartalom

d, sikér terülés

e, sikér index

f, Zelenyi-féle szedimentációs térfogat

 

III. Reológiai vizsgálatok

a, alveografos vizsgálat

b, valorigrágos/ farinográfos vizsgálat

c, extenzográfos vizsgálat

 

IV. Enzimtevékenységgel kapcsolatos paraméterek

a, Esésszám

Hasonlóan a talajmintavételhez a vizsgálat itt is a mintavétellel indul, ha ez nem reprezentatív, akkor a kapott eredmények sem lesznek hitelesek. A mintavételt a megadott szabványok szerint kell elvégezni, pontmintákból álló úgynevezett átlagmintát kell gyűjteni az erre alkalmas botszúrcsap segítségével.


A minták minősítése a laborban az érzékszervi vizsgálatokkal kezdődik. Ennek során a minta szaga, íze, színe, homogenitása kerül megállapításra. A tisztaságvizsgálat során a minta 50 grammjából meghatározzák a keverékességet, melynek maximális értéke az uniós szabvány szerint 3 % lehet. A keverék tartalmon felül még megengedett bizonyos mértékben a poloskaszúrt, a törött és a valamilyen módon értékcsökkent szemek jelenléte is. A hektoliter súly megállapítása a következő feladat. A nagyobb hektolitersúly kedvezőbb, mivel ez nagyobb szemméretre és alacsonyabb nedvességtartalomra utal, végső soron több kinyerhető lisztet jelent. Értékét kg/hl adjuk meg. A kiőrlés során határozzuk meg az adott tételből kinyerhető liszt mennyiségét az őrölt búza mennyiségére százalékosan megadva. A nyersfehérje tartalom megállapítására a Kjeldahl-féle roncsolásos eljárást használjuk, mely során a minta összes nitrogén tartalmából határozzuk meg a búza nyersfehérje tartalmát. (A talajvizsgálatok során a humusz tartalom megállapítása is hasonló elv alapján történik!!) Az összes fehérje tartalom mellett a fehérjék minősége is fontos elsősorban a sütőipari tulajdonságok miatt (glutein és a gliadin tartalom). A nedves sikér tartalom meghatározásakor az oldható albuminok és globulinok, mint a sikér vázát képező fehérjék mennyiségét határozzák meg. A nedves sikér tömegét a bemért liszt arányában százalékban adjuk meg, a malmi minőséghez minimum 28 % nedves sikér tartalom szükséges. A sikérindex a sikér minőségére utal, ahol a lágy és a kemény sikérrészek aránya adja meg az index értékét. A sikérterülés szintén a lágy és kemény részek arányát mutatja meg.

 

Megállapítására a vizsgált sikérgolyó 1 óra alatt bekövetkező ellaposodásának a mérése szolgál milliméterben kifejezve. Elfogadott értéke 2,5-8 mm. A Zelenyi-féle szedimentációs érték a sikérfehérjék savas közegben mért szedimentációs-kiülepedett térfogatából megállapított minőségi mutató, értéke a 30 ml-t meg kell, hogy haladja az intervenciós szabvány szerint. Az esésszám a búza alfa-amiláz aktivitására utal. Ez a tárolhatóság és a sütőipari feldolgozhatóság szempontjából meghatározó. Az alfa-amiláz a keményítő bontásában vesz részt, a betakarításkori csapadék növeli a búzaszemben ennek az enzimnek az aktivitását és lerontja a búza minőségét. Az ilyen búzából készült lisztből nem süthető jó minőségű és szerkezetű kenyér. 220 alatti esésszámú liszt csak takarmányozási célra alkalmas. A reológiai vizsgálatok során a vizsgálni kívánt lisztből készített tészta viselkedését mérjük valamely erőhatással például nyújtással, szakítással szemben. A valorigráfos/farinográfos vizsgálat során vízből és lisztből dagasztott tészta állagát és az alakítással szembeni erejét mérjük. A malmi minőséget a 45-70 közötti érték jelenti.
 Mit vizsgálnak a búzánál? Mit vizsgálnak a búzánál?

Kezdőlap | Magunkról | Szolgáltatások | Termékek | Szakcikkek | Partnerek | Referenciák | Ügyfeleinknek | Szaktanácsadás | Kapcsolat

Agroforce International Kft. © 2010 Minden jog fenntartva!