Műtrágyák tárolása

Sokan gazdálkodó már a tavaszi szezonra szükséges műtrágya egy részét is megvásárolták, amelyet a felhasználásig raktározni kell. Ahhoz, hogy a műtrágyák minősége a raktározás során ne változzon és balesetek se történhessenek, be kell tartani a műtrágyák tárolására vonatkozó alapvető szabályokat. A következőkben rövid áttekintést adunk ezekről a szabályokról.

Sokan gazdálkodó már a tavaszi szezonra szükséges műtrágya egy részét is megvásárolták, amelyet a felhasználásig raktározni kell. Ahhoz, hogy a műtrágyák minősége a raktározás során ne változzon és balesetek se történhessenek, be kell tartani a műtrágyák tárolására vonatkozó alapvető szabályokat. A következőkben rövid áttekintést adunk ezekről a szabályokról.
A raktározás során a műtrágya minőségét elsősorban a nedvesség, a hőingadozás, és a napsugárzás (UV sugárzás) befolyásolja károsan. A műtrágyák bár különböző mértékben, de higroszkópos anyagok, vagyis megkötik a környeztükben található nedvességet. A nedvesség hatására elindul a szemcsék szétesése, és műtrágya „összeállása” szinte cementszerű anyaggá. Az ilyen műtrágya a későbbiekben már csak fáradságos munkával lesz kijuttatható. A hőingadozás és a napsugárzás a szemcséket rombolja szét, elporosítja a műtrágyát. Az ilyen műtrágyával ugyancsak nem végezhető megfelelő minőségű munka. A raktározás során tehát elsősorban az előbb felsorolt három tényező káros hatását kell kiküszöbölni. Ehhez legjobb megoldást a zárt raktárak biztosítanak. Ha a szabad ég alatt kell raktároznunk a műtrágyát, vigyázzunk arra, hogy ne kaphasson nedvességet semmilyen irányból. Ezért minden esetben raklapon tároljuk a műtrágyát és biztosítsuk a csapadékvíz elvezetését. Az eső és a műtrágya szemcséket romboló UV sugarak ellen részleges megoldást jelent a fóliával történő letakarás. Nagyon fontos, hogy ehhez ne használjunk fekete színű fóliát, mert ezzel nagy hőingadozásnak tesszük ki a műtrágyát. A fólia UV sugárzási elleni védelmét fokozhatjuk oltott mésszel, falfestékkel történő bevonással. Mivel ezek az anyagok nem tartalmaznak ragasztó anyagot, adjunk hozzájuk tejet, amiben lévő kazein fokozza a festék tapadását a fóliára. (Javasolt recept: 2-3 kg oltott mész, 1 kg kristálycukor, 1 liter tej, vagy 2 kg fehér falfesték, 1 liter tej. Az így elkészített keverékeket 10 literre hígítsuk fel.) A használható még zöld színű raschel háló is erre a célra, ami egyaránt véd az UV sugarak és a hőingadozás ellen.
A különböző típusú, összetételű műtrágyák tárolása, szállítása során eltérő szintű biztonsági előírásokat kell betartanunk. A Yara Hungária által forgalmazott műtrágyák esetében a legritkább esetben kell tartanunk balesetek bekövetkezésétől.
Köztudott, hogy legveszélyesebbek az ammónium-nitrátot tartalmazó műtrágyák. A tiszta ammónium-nitrát erősen oxidatív anyag, ezért lehetővé teszi, hogy az éghető anyagok levegő hiányában is égjenek. Normál körülmények között az összes ammónium-nitrát alapú műtrágya stabil, nem melegszik fel spontán módon, és önmagában nem jelent semmilyen veszélyt. Bizonyos helyzetekben azonban veszélyesekké válhatnak. A raktározás során ezeket a veszély helyzeteket kell felismerni és elkerülni.
Nézzük meg melyek azok a leggyakrabban elkövetett hibák, amelyek a műtrágyák bomlását, robbanását előidézhetik:
1. Szerves szennyező anyagok jelenléte, érintkezése a műtrágyával. Ezek leggyakrabban olaj, olajjal szennyezett anyagok, fahulladék, faforgács, szerves oldószer. Ügyeljünk tehát arra, hogy a műtrágya raktárban ne tároljunk ilyen anyagokat!
2. Elektromos áram. Egyik gyakori veszélyforrás a mennyezeten nem megfelelően rögzített lámpa, ami ráesve a műtrágyára néhány óra alatt elindíthatja a bomlási folyamatot. Szintén gyakori, hogy a raklapokat olyan magasra rakják, hogy kevés hely marad műtrágya és a világítótest között. Ha ez a távolság kisebb, mint 0,5 m könnyen elindulhat a műtrágya bomlása. Az elektromos szikra veszélye miatt a raktárban található villamos berendezések közelében ugyancsak ne tároljunk műtrágyát!
3. Sugárzó hő. Ez különböző berendezések működtetése, a raktárban végzett karbantartási munkák során keletkezhet.
4. Járművek egy légtérben történő tárolása a műtrágyával. Szintén gyakori, hogy a műtrágyához közel leállított munkagép hője indítja el a bomlási, robbanási folyamatot.
5. Túl sok műtrágya egymáson való tárolása. Ebben az esetben a nagy nyomás miatti felmelegedés indíthat be robbanást. Raklapon ezért 6 sornál több műtrágyát ne tároljunk, Big-bag zsákokból, -ha azokban kevés ammónium nitrátot tartalmazó műtrágya van-, pedig maximum kettő helyezhető egymásra!
Abban az esetben, ha már megtörtént a baj, fontos hogy tisztában legyünk a műtrágyát is tartalmazó tüzek oltási szabályaival. Elsődleges szabály, hogy az ilyen tűz csakis vízzel oltható, tehát poroltók, tűzoltó homok használata szigorúan tilos! Az égés során mérgező gázok szabadulnak fel (1 kg műtrágyából 1000-1300 liter!!!), melyek fokozott veszélyt jelentenek az egészségre, ezért az ilyen tűz észlelése esetén azonnal el kell kezdeni a helység szellőztetését. További nehézséget jelenthet a megolvadt műtrágya szétfolyása, az esetlegesen bekövetkező robbanások, és a sűrű füst miatt lecsökkent látótávolság. Bekövetkezett mérgezés, vagy gyanúja esetén a sérültet haladéktalanul friss levegőre kell vinni, nyugalomba helyezni, majd minden esetben gondoskodni kell a kórházba szállításáról és legalább 48 órás megfigyeléséről.
 Műtrágyák tárolása

Kezdőlap | Magunkról | Szolgáltatások | Termékek | Szakcikkek | Partnerek | Referenciák | Ügyfeleinknek | Szaktanácsadás | Kapcsolat

Agroforce International Kft. © 2010 Minden jog fenntartva!